Hvor opstod traditionen med valentinsdag? Og hvem var ham Valentin egentlig?
En smuk tradition – eller en gang amerikansk pladder, der udelukkende er beregnet på at styrke salget af smykker, chokolade og røde roser? Meningerne om valentinsdag er meget delte – men det begynder alligevel at blive very risky business for dem, der undlader at købe blomster til deres elskede den 14. februar, for i de sidste godt tyve år har mærkedagen ganske langsomt sneget sig ind på os…..
Men hvorfor er det så, at vi fejrer kærligheden den 14. februar? Og hvem er denne Valentin, der lægger navn til dagen?
Valentins-traditionerne spæde start fandt sted allerede omkring år 300 før Kristus. De gamle romere fejrede nemlig en hedenske frugtbarhedsfestival til ære for guden Lupercus i midten af februar. Festivalens højdepunkt var et lotteri, hvor byens unge mænd trak sedler med pigernes navne fra en krukke. Ungmøerne skulle så være mandens sex-partner resten af året (ja, der var sgu´ok de der romere!) – og ganske ofte endte denne lille leg med ægteskab…
Men den slags løjer passede selvfølgelig ikke den katolske kirke (for meget kød og for lidt ånd ), så i år 498 forbød paven lotteriet. I denne forbindelse lagde han hovedet i blød for at finde en, der kunne erstatte den hedenske gud Lupercus’ plads, så han blev trængt i baggrunden. Og så var det, at han komme i tanke om en vis Valentin.
Præcis hvem Valentin er, er svært at sige, for den katolske kirke har nemlig intet mindre end tre helgener ved navn Valentin. Men det mest hårdnakkede rygte (og den mest romantiske historie) knytter sig til en romersk præst, der viede unge elskende trods kejserens forbud – Kejser Claudius mente nemlig, at single mænd var bedre krigere end gifte mænd. Den gode Valentin måtte bøde for sin forbrydelse ved at blive dømt til døden. Men inden bødlen huggede hans hoved af den 14. februar år 270, blev den gode Valentin forelsket i fangevogterens datter… Som bevis på sin udødelige kærlighed sendte han hende et kort, som han afsluttede med ordene “fra din Valentin” – en vending, som stadig bruges den dag i dag.
Selvom Valentin måtte lade hovedet, brugte de romerske mænd stadig den 14. februar til at vinde deres elskedes opmærksomhed. Det blev en tradition at skrive et brev med kærlighedserklæringer og Valentins navn til ens udkårne på netop denne dag – og herfra udsprang valentins-traditionen, som vi kender den.
Valentins Dag, som vi kender den i dag, blev dog først populær blandt amerikanerne i begyndelsen af 1700-tallet, og et lille århundrede senere hoppede også englænderne på vognen. I dag fejres dagen i det store dele af verden, stærkt inspireret af amerikanske alle de film og serier, om man kan lide det eller ej så er Valentinsdag kommet for at blive 🙂

Kys frøen og hvem ved…