Muslingeklister forhindrer ar…

by Jörn

Arvæv

De fleste af os render rundt med et ar et eller andet sted på kroppen efter en ulykke, en opertion eller andet. Det er ikke altid lige kønt ud, og arvæv regenererer ikke hårsække, kirtler og blodkar.

En ny opfindelse ser nu ud til at kunne forhindre dannelse af ar. Vores hud består af collagen-fibre, der vokser i et flettet mønster. Når mønstreret bliver brudt, vokser fibrene i stedet sammen i parallelle bundter – det velkendte, røde, uelastiske arvæv.

  

Hudproteinet dekoren kan forhindre ardannelse, fordi det skaber afstand mellem fibrene, så deter lettere for dem at vokse rigtigt sammen, men decorin er svær at skabe kunstigt.

Et hold forskere fra Pohang Universitetet i Sydkorea er kommet uden om dette problem ved at forbinde en forenklet for for decorin med et collagenbindende molekyle og et klistret muslingesekret. Sår på laboratorie rotter, der fik påsmurt forbindelsen, helede hurtigere end normalt og næsten uden at danne arvæv. Det er ikke sikkert, at klisteret vil virke lige så godt på mennesker, som har anderledes hus end rotter, så næste skridt er at teste det på grise, der på det punkt mere ligner mennesker.

 

kilde: New scientist

You may also like

Leave a Comment