Adventure on Iceland.

by Jörn

Mit aller første besøg går tilbage til 1981, hvor jeg besøgte Island og blev en stor beundre af landet og dens mad. Især lam som jeg smagte for første gang. Naturen var enestående  og meget anderledes end jeg nogensinde har oplevet.  Der er et væld af spændende aktiviteter året rundt, hvortil du kan nyde behagelig afslapning, f.eks. Blue Lagoon som er et must try når man besøger Island.

IcelandAir har ind imellem nogle helt fantastiske tilbud – 998 kr. tur/retur, som ikke kan holde en tilbage for at bruge nogle dage eller en weekend på denne dejlige ø i Nordatlanten.

SPÆNDENDE LOKAL GASTRONOMI

Indenfor de seneste år har Island vist sig som en af Europas mest dynamiske gastronomiske destinationer, fuld af spændende spisesteder. Landet tiltrækker dygtige kokke, som kreativt udvikler moderne, velsmagende retter med traditionelle ingredienser, som vores gæster kan smage.

Filosofien New Nordic spiller en afgørende rolle, hvor friskhed og madlavningen med lokale sæsonbestemte ingredienser prioriteres. Island er velsignet med uendelige ressourcer af frisk vand, ren natur og masser af friske fisk i havet. Dertil gør geotermisk miljøvenlig energi det desuden muligt at levere friske økologiske grøntsager året rundt, dyrket i lokale drivhuse. Dette udgør tilsammen spændende spiseoplevelser i Island, som du ikke må snyde dig selv for.

De islandske kokke har adgang til råvarer af den bedste kvalitet på alle årstider, hvilket ses i den sprudlende udvikling inde for kreativ madlavning på Island. Fantasien har frie tøjler og de lokale råvarerne er i absolut topkvalitet.

En populær ingrediens i det islandske køkken er friskfanget fisk. Ud for Islands kyst, hvor kolde og varme strømme mødes i Nordatlanten, er der ideelle betingelser for at fiskestimer trives, hvilket giver Island omgivelser med rige fiskebestande. I århundreder har fiskeri været en essentiel del af islandsk historie og kultur, både som en essentiel livsåre til føde og som den primære eksportvare. Der er i dag strenge bæredygtige standarder for industriens metoder til fiskeri og efterbehandling af fangsten. Vælg derfor gerne frisk fisk på menukortet, så du kan smage den udsøgte kvalitet.

 

Blue Lagoon.

Som der står i deres brohure er Blue Lagoon’s mission at fremme velvære og energi for livet gennem naturens kræfter. Ved hjælp af videnskab og natur i harmoni udnytter vi de utrolige sundhedsgivende egenskaber ved Blue Lagoon og dets aktive ingredienser. Sandheden er nærmere at det er belvet en industri hvor det gælder om at få så mange igennem som muligt – det kan man lide eller ej – jeg synes at den udvikling er trist. Ikke et smil får man fra service medarbejderne. Alt koster penge, mange penge. F. eks. står der 3-4 medarbejdere for t tage imod en som alle kan komme hurtigt ind, hvilket er fint. MEN skal man ud står der en medarbejder og køen bare vokser og vokser, så jeg kom forsent til min bus og måtte vente på den næste i minus grader. Fordi det er arrangeret sådan at alle skal betale deres ekstra ved udgangen – det gælder håndklæder, ansigtsmaske, øl, drinks mv. ja, det er blevet tilladt at drikke mens man svømmer rundt.

Før var bunden den oprindelige, muslingsskaller, hvidt kridt som man kunne smørre sig ind i. Idag er det betonbund – hvor trist. Mit tip er, at du selv tager håndklæde, badekåbe mv. med og hvad du ellers gerne vil have med. her tænker jeg især på badedyr 🙂

Et andet tip er at du hjemmefra kan bestille din tid – man kan ikke længere bare komme ind uden reservation!!

Fakta om Island:

Island er to og en halv gang så stort som Danmark, men kun lidt over 1 % af landet kan opdyrkes. Det meste af landskabet består af store lavaområder og mange gletsjere. Landet har kun 338.349 indbyggere, og mere end halvdelen bor i området i og omkring hovedstaden Reykjavik.

Island er en republik med en præsident som vælges direkte af folket. Præsidenten udpeger formelt statsministeren. Altinget er den øverste myndighed på Island.

Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen. Island er medlem af NATO.

Fisk og fiskeriprodukter er stadig den vigtigste indtægtskilde for islændingene. Dernæst følger eksport af aluminium og ferrosilicium. De senere år har Island haft vækst på områder som bioteknologi, software og turisme.

BNP pr. indbygger er 30.000 euro (2013).

Samlet areal 103.492 km2
Iskappe og gletsjere 10.500 km2
Søer og elve 2.656 km2
Isfrit område 92.692 km2
Dyrkbart land, gartnerier og frugtplantager 1.290 km2
Skov 1.907 km2
Største sø Þingvallavatn 82 km2
Kystlinje 6.088 km
Højeste punkt Hvannadalshnúkur 2.110 m
Gennemsnitstemperatur Reykjavik (1961-1990) januar -0,6° C / juli 10,7°
Nedbørsmængde Reykjavik (2007) 890 mm
Befolkning  2016 338.349 indbyggere
Indbyggertal, hovedstaden 2016 216.878 indbyggere i Reykjavík (kommune)1.
Nationaldag 17. juni (Uafhængighedsdagen 17. juni 1944)
Styreform Republik
Parlament Alþingi eller Altinget
(63 pladser)
Medlemskab af EU Nej
Medlemskab af EØS Siden 1. januar 1994
Medlemskab af NATO Siden 4. april 1949
Statsoverhoved Præsident Guðni Th. Jóhannesson
Regeringsleder Statsminister Bjarni Benediktsson
Valuta Islandske kroner (ISK)
Officielt netsted www.iceland.is
Officielt sprog Islandsk

Fantasktisk Kulturhus

Harpa, Reykjavíks koncerthus & konferencecenter. Harpa er hjertet i Reykjaviks kulturliv. Her spilles Islands bedste koncerter og stedet er blevet et omdrejningspunkt for Islandsk design og arkitektur.

Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja er inspireret af Islands vulkanske klippeformationer og du kan se den, næsten uanset hvor i byen du befinder dig. Øverst oppe i kirken finder du Reykjaviks bedste udsigt.

Jörni Hulgardsson – Vikinghøvding og Sømand

You may also like

Leave a Comment