Rum-lignende rodknolde laver bæredygtig gødning til planter

by Jörn

Rodknolde kan mere end at se fuldstændig eventyrlige ud, når de bliver udsat for et særligt lys. De bidrager også til at skabe bæredygtig gødning til planter.

Rodknolde, gødning og bakterier er ikke det første, der popper op i hovedet på undertegnede journalist ved synet af den hvide sne-agtige boble, der mest af alt ligner en fremmed planet med en mørkeblå plamage i forgrunden, der leder tankerne hen på julemanden med sin kane.

Ikke desto mindre er forskningen bag billedet netop centreret om bælgplanters evne til at fremstille plantegødning, forklarer Niels Sandal – manden bag fotoet – der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019.

»Billedet viser to rodknolde på roden af bælgplanten ‘Lotus japonicus’ – også kaldet japansk kællingetand. Denne plante har symbiose med jordbakterien ‘Mesorhizobium loti’. I symbiosen får bakterien kulhydrater fra planten, og bakterien leverer fikseret kvælstof til planten. Derfor kan planten undvære kvælstof-gødning,« siger han, der forsker i planter og molekylærbiologi på Aarhus Universitet.

Planternes symbiose med specifikke bakterier gør dem altså i stand til at få næring fra hinanden uden kunstigt fremstillet gødning, hvilket i fremtiden kan bidrage til en mere bæredygtig og økologisk form for landbrug.

Men selvom metoden på længere sigt måske kan erstatte den meget energikrævende, industrielle fremstilling af gødning, er der »stadig lang vej,« understreger Niels Sandal.

Særligt lys giver rum-effekt

Den særlige rumkarakter, der kendetegner billedet af de to rodknolde, er opnået i et mikroskop med lys, der får DNA i cellekernerne til at fluorescere lyseblåt sammen med almindeligt hvidt lys. Derudover er bakterierne farvet mørkeblå via enzymet LacZ, forklarer Niels Sandal:

»Den gamle rodknold til venstre er så stor, at det hvide lys giver en rumlig effekt. Det får knolden til at minde om en stjernehob,« siger han, der desuden mener, at billedet har en særlig evne til at skabe nysgerrighed hos beskueren.

Mener du, at billedet To Rodknolde bør vinde konkurrencen? Så husk at stemme her på Videnskab.dk mellem 12. og 21. marts 2019.

 

You may also like

Leave a Comment