Snorker mænd mere end kvinder?

by Jörn

Ja – og staklerne kan ofte slet ikke gøre for det. De har nemlig deres biologi imod sig.

Anne-Marie har gjort en interessant opdagelse. Hun har nemlig bemærket, at nattebuldren, også kendt som snorken, er en disciplin, mænd i højere grad end kvinder ynder at praktisere.

Men bakker videnskaben op om Anne-Maries feltstudie?

Og begrænser hendes fund sig i så fald kun til os mennesker, eller gælder det også vores mandlige labrador, guldfisk eller slange?

Spørg Videnskaben har afkrævet svar fra søvnforsker Poul Jennum og dyrlæge i København Zoo Mads Frost Bertelsen.

Det viser sig faktisk, at mænd ganske rigtigt er mere velbevandrede i snorke-kunsten, simpelthen på grund af deres biologi.

Om det også gælder andre af dyrerigets hanner, vender vi tilbage til.

Snorken er vibrationer i luftvejene

Før det giver mening at kigge på, hvorfor mænd snorker mere end kvinder, skal vi først lige have afklaret, hvorfor vi i det hele taget snorker.

Snorken er, ifølge professor Poul Jennum, et symptom på, at luftvejene falder sammen.

Når vi suger luft ind gennem en snæver luftvej, vil det skabe nogle vibrationer i den øvre luftvej, og det er altså de vibrationer, vi kender som snorken.

»Almindelig snorken er fredelig, men jo mere luftvejene falder sammen, jo mere påvirker det helbredet og søvnkvaliteten,« siger Poul Jennum, der er klinisk professor i neurofysiologi på Københavns Universitet.

Han forklarer også, at det evolutionært er svært at forstå snorken – både fordi snorken kædes sammen med sygdom, men også fordi vi med lydene afslører vores position, mens vi er meget sårbare.

Mænd snorker mere end kvinder

I moderate mængder er snorken dog ganske fredelig, og faktisk passer det, at det ofte er mænd, der larmer lidt ekstra ved sengetid, fortæller Poul Jennum.

Det skyldes især, at mænds kønshormoner, eksempelvis testosteron, ændrer deres luftveje, mens det kvindelige kønshormon, progesteron, omvendt stimulerer vejrtrækningen.

Råd mod snorken

Er man overvægtig og snorker, vil et vægttab med al sandsynlighed kunne mindske snorkegenerne.

Reduktion af alkoholindtag om aftenen har også betydning for snorken.

Tager man sovemedicin, vil ophør af denne medicin kunne have effekt på snorken.​​​

Nogle mennesker snorker udelukkende, når de ligger på ryggen. Hvis disse kan holde sig til at ligge på siden, fx ved at sy en tennisbold ind i ryggen på nattøjet, vil dette afhjælpe snorken.​​​

Kilde: Dansk Center for Søvnmedicin

Vores hormoner er dog ikke det eneste, som afgør, om vi snorker eller ej.

Derfor er det heller ikke udelukket, at der findes en løsning til både mænd og kvinder, der får trukket lige rigeligt med torsk i land ved sengetid.

»Det er også relateret til overvægt, så jo mere overvægtig man er, jo mere snorker man. Det skyldes, at der er mindre plads i luftvejene,« fortæller Poul Jennum, som også arbejder som overlæge og leder af Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup Hospital/Rigshospitalet.

Dansk Center for Søvnmedicin har samlet et par råd til dig, der gerne vil dæmpe den natlige brummen, og dem kan du læse ude i faktaboksen.

Kvinder tager revanche i menopausen

Selvom mænd generelt snorker mere end kvinder, betyder det ikke, at kvinder gennem hele livet fuldstændigt afholder sig fra en tur til savværket.

Faktisk indhenter kvinderne næsten det forsømte efter overgangsalderen, hvor mængden af det vejrtrækningsstimulerende, kvindelige kønshormon falder i kroppen.

»Det begynder egentlig før menopausen, men andelen af snorkende kvinder stiger cirka fra 40-50 års alderen, og så kommer de med cirka samme rate som mændene efterfølgende. Der er simpelthen en forsinkelse mellem de to køn,« siger Poul Jennum.

Snorken kan være alvorligt

Snorken kan måske umiddelbart virke som et meget lille problem, men for nogle kan det være mere alvorligt end som så.

Søvnapnø, CPAP, snorken, søvn

Folk med søvnapnø får ofte en CPAP-maskine at sove med, som normaliserer deres vejrtrækning. (Foto: Shutterstock)

En fjerdedel af os snorker regelmæssigt, og 30-50 procent af de regelmæssige snorkere holder faktisk vejret under søvnen.

Hvis man holder vejret mere end fem gange i timen, lider man af det, som kaldes søvnapnø – og det kan gå hen og blive alvorligt, fortæller Poul Jennum.

»Søvnapnø er det ultimative og forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. For at afhjælpe søvnapnø giver vi folk et CPAP-apparat, som de sover med. Det er en maske tilsluttet en maskine, der skaber et positivt luftvejsovertryk og normaliserer vejrtrækningen.«

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Alle pattedyr snorker formentlig

Snorken kan altså være en alvorlig sag, og blandt os mennesker er det generelt mest hankønnet, som praktiserer det, men hvad med de andre hanner i dyreriget?

Snorker den mandlige gorilla, krokodille og ål også mere end deres kvindelige sidestykker?

»Det tror jeg ikke, der er nogen, der har undersøgt. Der er masser af dyr, der snorker, og det kan alle pattedyr i princippet, men det er ikke rigtig noget, der er lavet studier af – specielt ikke, om handyr snorker mere end hundyr,« siger dyrlæge i København Zoo Mads Frost Bertelsen, som også er adjungeret professor ved Københavns Universitet.

De fleste, der har været i selskab med en træt hund, kan dog bevidne, at også den kan brumme, når søvnen indtræffer, og ifølge Mads Frost Bertelsen burde det altså være muligt for alle pattedyr at snorke, eftersom vores luftveje fungerer på samme måde.

Næsehorn snorkede, når det var vågent

Zoo-dyrlægen fortæller, at det ikke kun er i menneskenes verden, men at det også gælder andre steder i pattedyrenes rige, at overvægt øger snorke-lydenes decibel.

»Det handler om det bløde væv i ganen, som flaprer, når det kommer i bevægelse med luft, og jo løsere det er, des mere snorker man,« siger Mads Frost Bertelsen.

»Vi havde et næsehorn for et par år siden, som snorkede, bare når det lå og hvilede sig, og da vi gik ind for at undersøge, hvad der forårsagede det, viste det sig, at det havde en meget slap og blød gane. Og det var altså et hun-næsehorn, som snorkede betragteligt mere end vores han-næsehorn.«

Næsehorn, snorken, dyr

Alle pattedyr kan i princippet snorke, og et næsehorn i København Zoo havde faktisk for vane at gøre det, selv når det ikke sov. (Foto: Shutterstock)

Dyre-snorken er ikke alvorligt

Selvom snorken kan være alvorligt blandt mennesker, er der ingen grund til bekymring, hvis Fido eller Figaro hører til de mere larmende sovere.

»Visse af de meget kortsnudede hunderacer kan have behandlingskrævende problemer med luftvejene, men jeg har aldrig hørt, at dyr skulle kunne lide af søvnapnø. I teorien kan dyr jo lide af de fleste ting, som vi mennesker kan, men det er altså ikke noget, jeg nogensinde har hørt noget om,« beroliger Mads Frost Bertelsen.

Således kan vi altså sove roligt. Vi takker Mads Frost Bertelsen og Poul Jennum for svar, og kvitterer for det gode spørgsmål med en flot Videnskab.dk-T-shirt til Anne-Marie.

Hvis du selv har undret dig over noget, som videnskaben skal svare på, så skriv til sv@videnskab.dk.

You may also like

Leave a Comment